Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dürzilik: Güçlü Kimlik Muhafazasıyla Dikkat Çeken Bir İnanç Topluluğu

Şiiliğin bir kolu olan İsmaililik’ten doğan ve Ortadoğu’da varlığını sürdüren Dürzilik, kapalı yapısı ve güçlü kimlik muhafazasıyla biliniyor. Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerde büyük bir nüfusa sahipler. Dünya genelinde 1 ila 2 milyon arasında değişen sayılarıyla büyük bir kısmı Suriye’de yaşıyor. Suriye’deki Dürzi toplumu, ülke siyasetinde azınlık olmalarına rağmen etkili bir rol oynuyor. Özellikle Suveyde şehrinde yoğunlaşan Dürziler, Şam’a yakın bölgelerde de bulunuyor.

Şeyhul-Akl’lar Toplumu Yönetiyor

Dürzi toplumunda dini liderlerin etkisi büyük. “Şeyhul-Akl” unvanını taşıyan ruhani liderler, topluluğun merkezinde yer alıyor. Suriye’deki Dürziler, genellikle üç farklı Şeyhul-Akl tarafından temsil ediliyor. Bu liderler zaman zaman farklı siyasi eğilimleri ve yaklaşımlarıyla topluluk içinde fikir ayrılıklarına neden olabiliyor.

7 Silahlı Yapı

Suriye iç savaşı sırasında ve sonrasında, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu Suveyde vilayetinde çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar genellikle tarafsız kalmayı tercih eden, yerel halkı korumaya odaklananlar ile Esed rejimiyle iş birliği yapanlar olarak ayrılıyor. Bölgede faaliyet gösteren yedi ayrı silahlı örgüt bulunuyor. Bu gruplardan biri Rical el-Kerame (Onurlu Adamlar) Hareketi olarak bilinir ve en büyüğüdür. Ayrıca Liva el-Cebel grubu ve Ahrar el-Cebel gibi gruplar da faaliyet gösterir. Bu yapılar genellikle Şam yönetimiyle diyalog halindedir.

Bölünmeyi İstemiyoruz

Suveyde’de yaşayan Dürzi Faris Abdulhalik, “Biz Dürzi toplumu olarak birlik ve beraberliğimizi korumak istiyoruz. İsrail’in Suriye’ye karışmasına karşıyız ve bölünmeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD ile görüşmeler sonrası Hamas’tan ilk açıklama: Gazze’de ateşkese hazırız

ABD ile ‘Gazze’de ateşkes’ görüşmelerinde sona yaklaşıldığını belirten İslami Direniş Hareketi Hamas, Türkiye, Katar ve Mısır’a teşekkür etti. Gazze’nin bağımsız bir komite tarafından yönetilmesine hazır olduklarını belirten Hamas lideri Halil el-Hayye, ABD ile görüşmelere ilişkin bir de bildiri yayımladı.

Erdoğan’ın personeli Sezer dönemini katladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığı personel sayısı da katlandı. Erdoğan, dönemi Sezer ve Gül dönemindeki personel sayısına büyük fark attı.

Hamas’tan Türkiye’ye teşekkür: Her zaman yanımızda oldular

ABD ile ‘Gazze’de ateşkes’ görüşmelerinde sona yaklaşıldığını belirten İslami Direniş Hareketi Hamas, Türkiye, Katar ve Mısır’a teşekkür etti. Hamas lideri Halil el-Hayye, ABD ile görüşmelere ilişkin bir de bildiri yayımladı.

İsviçreli Nemo’dan Eurovision tepkisi: O ülkenin katılmasını istemedi

İsveç’in Malmö kentinde geçen yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsviçre’nin temsilcisi Nemo, İsrail’in bu yılki organizasyona katılmasına karşı olduğunu ve dışlanması çağrısını desteklediğini söyledi. Daha önce Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan 70’i aşkın şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı, İsrail’in organizasyondan çıkarılmasını talep etti.

İstanbul’da tramvay seferlerine düzenleme

İstanbul’da İsrail’in Gazze’deki soykırımına tepki amacıyla düzenlenen yürüyüş nedeniyle T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’ndaki bazı duraklarda sefer yapılamıyor.

Trump’tan Keşmir mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ile Pakistan arasında ilan edilen ateşkesi değerlendirerek, Keşmir sorununa çözüm bulma yönünde adım atılabileceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir