Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’nin ilk lüks AVM’si kapatılıyor

Türkiye’de ilk kez ‘lüks ve butik’ konseptiyle açılan Prestige Mall, yönetim sorunları ve zorlu ekonomik koşullar nedeniyle kapatılıyor. İstanbul’un Bahçeşehir ilçesinde bulunan ve 25 bin metrekarelik alan üzerine kurulu dev AVM, 2007 yılında ziyaretçilere kapılarını açmıştı.

Çin askıya aldı: 35 milyar dolarlık anlaşma suya düşebilir

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), ABD’nin Çin’e belirli çip tasarım yazılımlarının tedarikini yasaklamasının ardından, Synopsys’in rakip şirket Ansys’i satın almayı planladığı anlaşmanın onayını erteledi. Financial Times’ın haberine göre …

CHP’li Kış: Her gün 325 esnaf kepenk kapattı!

Ocak–Mayıs 2025 döneminde Türkiye genelinde tam 49 bin 97 esnaf kepenk kapattı. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yaşanan tabloyu “ekonomik bir çöküşün belgesi” olarak niteledi ve “Bu sadece kapanan dükkânların değil; çöken hayallerin, borç batağına sürüklenen ailelerin, çaresizliğe itilen bir toplumun resmidir” sözleriyle saray iktidarını eleştirdi.

Artış tutarı belli oldu: Akaryakıta dev zam yolda!

Ortadoğu’daki gerilim petrol fiyatlarını nasıl etkiledi? Akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? Motorin ve benzin fiyatlarında ne kadar zam bekleniyor? İşte tüm ayrıntılar…

Altın ve dolarda kritik hafta: Fed’in faiz kararı ne olacak?

Altın ve dolarda kritik haftaya gelindi. MErkez Bankalarının faiz kararlarının etkili olduğu haftada piyasalar Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in kararını merakla bekliyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? İşte detaylar…

Kanadalı maden şirketi Balkanlara el attı: Dev anlaşmada imzalar atıldı

Kanada merkezli Dundee Precious Metals, İngiltere merkezli Adriatic Metals’i satın alarak Balkanlar’daki varlığını ciddi şekilde genişletmeye hazırlanıyor. Şirket, Bosna Hersek’teki Vareš ve Sırbistan’daki Raška projelerinin tam kontrolünü elde …