Neredeyse kullanmayan kalmadı… Uzmanlar uyardı: Beyni tembelleştiriyor

Yapay Zeka Kullanımı ve Beyin Aktivitesi Arasındaki İlişki

Bir araştırmaya göre, yapay zeka destekli bir şekilde metin yazan katılımcılar, sadece kendi zihinsel yeteneklerini kullanan kişilere göre daha düşük beyin aktivitesi sergiliyor. Yapılan EEG taramaları, özellikle öğrenme ve hafıza ile ilişkilendirilen ‘theta’ dalgalarında belirgin bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

54 kişilik bir örneklem grubunun yer aldığı çalışmada, katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci grup, yazılarını ChatGPT’den destek alarak yazarken; ikinci grup sadece internet arama motorlarını kullanırken; üçüncü grup ise tamamen kendi zihinsel kapasiteleriyle yazılarını hazırladı. Ardından, tüm katılımcılara yazdıkları metinlerle ilgili sorular yöneltilerek beyin aktiviteleri ölçüldü.

Unuttukları İçerikleri Bile Hatırlayamadılar

Elde edilen sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi… ChatGPT kullananlar sadece düşük düzeyde beyin aktivitesi göstermekle kalmadı, aynı zamanda yazdıkları içerikleri hatırlamakta da ciddi zorluklarla karşılaştı. Bu gruptaki katılımcıların %83’ü, kendi yazdıkları metinden doğru bir alıntı yapamadı. Diğer iki grupta ise bu oran sadece %10 civarındaydı.

Araştırmacılar, yapay zekaya aşırı güvenmenin bireyin ilerleyen süreçlerde eleştirel düşünme becerilerini pasif hale getirdiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle eğitim ve iş hayatında uzun vadeli bilişsel gerilemelere yol açabileceği vurgulandı.

MIT araştırmasının lider yazarı Nataliya Kosmyna, yapay zeka araçlarının yoğun bir şekilde kullanılmasının öğrenme becerilerini zayıflattığını ve kullanıcıların içerikle derinlemesine etkileşim kuramadığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından yazılan metinlerin içerik ve dil açısından benzer olduğu ve yaratıcılık taşımadığı gözlemlendi.

Çalışma, sadece yapay zeka değil, internet arama motorlarının bile beyin aktivitesinde hafif bir azalmaya neden olduğunu gösterdi. Ancak arama motorunu kullananların, konuyla ilgili hatırlama düzeylerinin ChatGPT grubuna göre çok daha yüksek olduğu görüldü.

Aynı şekilde, şubat ayında yayımlanan bir Microsoft-Carnegie Mellon çalışması da yapay zekaya güvenen çalışanlarda eleştirel düşünme becerilerinin azaldığını gösterdi. Bu veriler, insan zihninin yapay zeka karşısında zayıfladığı endişelerini artırıyor.

Related Posts

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Adobe Firefly uygulaması iOS ve Android için çıktı

Adobe’nin yapay zeka temelli uygulaması hem iOS hem de Android platformunda kullanıcıların beğenisine sunuldu.

Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi

Robotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.