MEB’in örnek sorularını çözen öğrenciler, LGS’ de öne geçecek!

LGS Sınavı, Yurtiçi ve Yurtdışı 1010 Sınav Merkezinde Gerçekleştirildi

Dün, Liselere Geçiş Sınavı (LGS), yurtiçi ve yurtdışında toplamda 1010 sınav merkezinde yapıldı. Bu sınava, 8. sınıf öğrencisi olan 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin katılması planlanmıştı. Sınav, 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda, 62 bin 693 sınav salonunda ve yurtdışında bulunan 13 okulda 37 sınav salonunda gerçekleştirildi.

Evlerde Sınav Uygulaması

LGS’de, 105 görme engelli öğrenci ile 299 az gören öğrenci sınava katıldı. Özel durumlarından dolayı sınav merkezlerine gidemeyen 199 öğrenci ise gözetmen eşliğinde evlerinde sınava girdi. Bu durumun, katılan öğrenci sayısını 950 binlere düşüreceği öngörülüyor.

Paragraflar Zorladı

Sınavın ilk oturumunda, Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplamda 50 soru soruldu ve öğrencilere 75 dakika süre verildi. Matematik ve fen bilgisi derslerinden ise 40 soru sorulup, 80 dakika süre tanındı. Toplamda 90 soru için öğrencilere 155 dakika süre ayrıldı.

Sınav Soruları Değerlendirildi

Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt:

“MEB’in örnek sorularını çözen öğrencilere yönelik bir sınav yapıldı. Sınav, hızlı okuma, doğru anlama ve yorumlama becerisi gerektiriyordu. Fen testi ortalama zorluktaydı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları ezber gerektirmese de, b kitapçığındaki 6. soru zorlu bir seçenekti. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde ise öğrencileri zorlayan bir soru bulunmuyordu. Genel olarak sınav soruları nitelikliydi ve sınav oldukça zorlayıcıydı.”

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk (Türkçe):

“Türkçe sınavında, MEB’in yayınladığı örnek sorular ağırlıklıydı. İyi anlama ve yorumlama becerisine sahip olan öğrenciler avantajlıydı. Sınavda analitik düşünme ve muhakeme yeteneği önemliydi. Sözel mantık, cümlenin ögeleri ve fiilimsi konularına dair doğrudan sorular yer almadı. Dilbilgisi soruları öğrenciler için zorlayıcıydı. Genel olarak sınavda, okuduğunu anlama ve analitik düşünme becerisinin değeri vurgulandı.”

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal:

“Öğrenciler, matematik sorularında zorlandı. Türkçe testinde uzun paragraflar zaman kaybettirdi. Fen testi kolay bulunurken, sözel sorular öğrencileri zorlamadı. Gelecek yıllarda, matematik sınavın belirleyici olacağı düşünülüyor. Matematikte seçici ve eleyici bir puanlama sistemi bekleniyor. Beklenmedik sonuçlar olabilir.”

Related Posts

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.

Öğrenci sprey ile kabusu yaşattı!

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun doğusunda böcek ilacına maruz kalan 17 lise öğrencisi ve 1 okul görevlisi hastaneye kaldırıldı. Kyoda ajansının haberine göre Kanagawa eyaletindeki Sagami-Kayakan Lisesi’nde bir öğrenci, teneffüste koridora böcek ilacı …

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile bir araya geldi: Eurofighter için çalışmalar sürüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile Bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdi. Fidan ve Lammy, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fidan, küresel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki iş birliğine ilişkin açıklamalar yaptı.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.