Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor

Karaciğer Yağlanması Günümüzün Önemli Sağlık Sorunu Haline Geldi

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, karaciğer yağlanmasının günümüzde hızla yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Bilgiç, “Karaciğer yağlanması günümüzün hastalığıdır. Son yıllarda obezitenin artması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketiminin yaygınlaşması bu sorunun temel sebepleridir” dedi.

30-40 YILDA HIZLA ARTTI

Son 30-40 yılda karaciğer yağlanmasının ciddi oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilgiç, obeziteyle paralel olarak bu sorunun da yaygınlaştığını vurguladı. Obezitenin karaciğer yağlanmasını tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizdi.

ÜÇ FARKLI YAĞLANMA TİPİ

Karaciğer yağlanmasının üç ana tipte incelendiğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, “Birincisi non-alkolik karaciğer yağlanmasıdır. Bu tür genellikle obezite ve diyabet hastalarında görülse de genetik yatkınlık nedeniyle zayıf bireylerde de oluşabilir. İkinci tip alkolik karaciğer yağlanmasıdır ve uzun süreli alkol tüketimi sonucunda ortaya çıkar. Üçüncü ise metabolik karaciğer yağlanmasıdır ve bazı hastalıklarla birlikte gelişen metabolik sendromun parçasıdır” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının çoğu zaman belirti vermeden ilerleyebildiğini söyleyen Bilgiç, “Hastalar genellikle sağ üst karında dolgunluk ve ağrı hissiyle başvurur. Ancak çoğu zaman karaciğer yağlanması kan testlerinde ya da başka bir nedenle yapılan ultrasonografide tesadüfen tespit edilir. En riskli grubu ise diyabet, alkol tüketimi ve obezitenin bir arada görüldüğü bireyler oluşturur” ifadelerini kullandı.

ÜÇ EVREDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Karaciğer yağlanmasının ultrasonografi ile değerlendirildiğini ifade eden Bilgiç, “Karaciğer yağlanması Steatoz 1 (S1), Steatoz 2 (S2) ve Steatoz 3 (S3) olmak üzere üç evrede incelenir. En ileri evre S3’tür. Ayrıca karaciğerin sertliğini ve yağ miktarını ölçmek için Fibroscan adı verilen özel bir cihazla kantitatif ölçümler yapıyoruz” diye konuştu.

SİROZ VE KARACİĞER YETMEZLİĞİNE DÖNÜŞEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgiç, “25 yıllık hekimlik hayatımda eskiden sirozun en sık nedeni hepatit B ve C idi. Ancak günümüzde karaciğer yağlanması bu hastalıkların yerini aldı. Bu durum, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir