İnsan ömrünü uzatmak için 800 milyon sterlinlik ‘Kraliçe arı’ projesi

Kraliçe Arıların Yaşam Süresi İnceleniyor

Kraliçe arılar ve işçi arılar neredeyse aynı DNA’ya sahip olmalarına rağmen, kraliçeler yıllarca yaşarken işçiler sadece birkaç ay hayatta kalabiliyor. Aynı zamanda kraliçeler yaşam boyu doğurgan kalabiliyor. Bilim insanları, bu farkın ardındaki biyolojik mekanizmaları çözmenin insan yaşamını kökten değiştirebilecek terapilere kapı aralayabileceğine inanıyor.

Queen Mary Üniversitesi’nde evrimsel genomik ve biyoenformatik profesörü olarak görev yapmış Yannick Wurm, projenin yöneticilerinden biri olarak atanmıştır. Arılar, karıncalar, eşek arıları ve termitler üzerinde çalışarak insan sağlığına katkı sunacak çözümler arayacak olan Wurm, araştırmaların önemini vurguluyor.

Wurm, “Doğanın bu zorlukları nasıl çözdüğünü anlayıp tersine mühendislikle çözebilirsek, yaşlanmayı durdurmak, insan doğurganlığını artırmak, organ taşımak ve hastalıklarla savaşmak açısından devrim yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kraliçe arılar, hayatları boyunca yumurtalarını döllendirmek için tek bir çiftleşme uçuşunda çok sayıda erkekten sperm toplar ve bu spermleri spermateka adlı bir organda depolar. Ayrıca, işçi arılar tarafından “arı sütü” adı verilen zengin besin içerikli bir salgıyla beslenirler. Bu özel beslenme şeklinin, yaşam süresini uzatan antioksidanlar ve bağırsak mikrobiyotasındaki farklılıklarla birlikte etkili olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir deneyde, kraliçe arılardan alınan bağırsak mikroplarının işçilere aktarılmasıyla bu arıların yaşam süresi uzatıldı. Bu tür bulgular, araştırmanın potansiyelini daha da artırıyor.

Araştırma kurumunun desteklediği diğer projelerin arasında doğadan ilham alan, programlanabilir malzemelerle plastiklerin yerini almak, atmosferden enerji elde ederek sınırsız uçuş sağlamak, bağışıklık sistemini yeniden yapılandırarak kanser ve otoimmün hastalıklarla savaşmak gibi projeler yer alıyor.

Plastik karşıtı projeyi yürüten Ivan Jayapurna, Berkeley Üniversitesi’nden Aria’ya katıldı. Ona göre plastikler “kötü modern malzemelerin” simgesi. Jayapurna, artık taş, tunç ve demir çağlarının ardından insanlığın “plastik çağını” geride bırakması gerektiğini savunuyor.

Related Posts

Steam’de Xbox fırtınası! Forza, Halo, Sea of Thieves ve daha fazlası büyük indirimde

Steam’de Xbox Game Studios oyunlarına özel dev indirim başladı! Forza Horizon 5, Halo, Sea of Thieves ve onlarca popüler oyun %80’e varan indirimle oyunseverlere sunuldu. Kampanya 4 Mayıs’a kadar geçerli! Peki hangi oyunlar indirimde? İşte detaylar…

Rekabet büyük: Türkiye’de en çok izlenen dijital platform belli oldu!

JustWatch tarafından açıklanan 2025 birinci çeyrek verileri Türkiye’deki dijital yayın platformlarının pazar paylarındaki değişiklikleri net bir şekilde ortaya koydu. Veriler, 2025’te bazı platformların büyüme gösterdiğini ve bazılarının ise …

Zuckerberg, uğruna 1 milyar dolar harcadığı Instagram’ı hiç sevmemiş!

Instagram uzun yıllar boyunca Facebook’un üvey çocuğu gibi, kötü bir arayüz ve çok yetersiz özelliklerle çalıştı. Meğer bu ilgisizliğin nedeni, büyük patron Zuckerberg’in uygulamayı hiç sevmemesiymiş.

iPhone 16 Pro sınıfta kaldı: Hangi iPhone 16 modeli daha çok satıyor?

Apple iPhone 16’nın piyasaya sürülmesinin ardından ilk satış analizleri geldi. Rapor, tüketicilerin tercihlerinin daha uygun fiyatlı temel iPhone 16 modeline doğru kaydığını, bu modelin Pro ve Pro Max varyantlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

Samsung PCIe 5.0 destekli 9100 PRO SSD serisi hakkında her şey!

Samsung, PCIe 5.0 teknolojisini kullanan ilk tüketici SSD’si olan 9100 PRO serisini tanıttı. Şirketin yeni SSD modeli, bir önceki nesil 990 PRO’ya göre iki kat daha yüksek performans ve %49’a kadar daha iyi güç verimliliği sunuyor. Samsung 9100 PRO …

YouTube, 20. yılını yeni özelliklerle kutluyor

YouTube’a ilk videonun yüklenmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Şirket, bu günü anmak için yeni özellikler ve istatistikler duyurdu. Ayrıca, bir dizi gizli ve az bilinen özellikler hakkında hatırlatmalarda bulundu. Youtube’un Kıdemli Ürün Müdürü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir