Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

10 dolarlık tuzak: App Store’da yeni sahte oyun fiyaskosu

Popüler oyun Blue Prince’in (Mavi Prens) korsan bir iOS sürümü App Store’da satışa sunuldu. Oyunun geliştiricisi bile bu işe şaşırırken, tuzağa kimlerin düştüğü, Apple’ın buna nasıl izin verdiği tartışılmaya başlandı.

Youtube TV uygulaması, yeni özellikler sunacak!

Google, akıllı televizyonlar ve oyun konsollarındaki YouTube uygulamasına yönelik yeni güncellemesini resmen duyurdu. Sunulan özellikler, içerik tüketmeyi daha keyifli bir hale getirecek. Bu gelişme, kullanıcıları ve içerik üreticileri oldukça …

ASELSAN 2025’e güçlü başladı: İlk çeyrekte hasılat 22,8 milyar TL’yi aştı!

ASELSAN, 2025 yılının ilk çeyreğine ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, şirketin yılın ilk üç ayında elde ettiği hasılatın bir önceki yılın aynı dönemine göre …

AI Günlükleri: Yapay zeka dünyasında bu hafta (27 Nisan 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Google Gemini, Android Auto ve Wear OS’a geliyor!

Google, yapay zeka dönüşümünü hız kesmeden sürdürüyor. Yapılan resmi açıklamaya göre, Google Gemini çok yakında Android Auto ve Wear OS platformlarında da aktif olarak kullanılmaya başlayacak. Google Gemini, Android Auto ve Wear OS için sunulacak …

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu duyurdu!

Huawei, Smart TV ürün ailesine yeni bir model ekledi. Vision Smart Screen 5 SE adıyla tanıtılan akıllı televizyon; 55 inç, 65 inç ve 75 inç olmak üzere üç farklı boyut seçeneğiyle geliyor. Model, MiniLED ekran teknolojisi, HarmonyOS işletim sistemi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir