Antalya Turizm Hedefleri Işığında: İç Pazar ve Avrupa’dan Gelen Türkler Sezona Işık Tutuyor
Antalya’da yaşanan bölgesel krizler, turizm sektörünün hedeflerini zorlarken iç pazar ve Avrupa’daki Türk ziyaretçiler sezonun güvenilir bir portresini sunuyor. Temmuz ayının ortasında kent, 7,5 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak kritik bir eşiği aştı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Geçen senenin altında kalmadan 17 milyon ziyaretçi hedefine ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
Antalya Turizminde 6,5 Aylık Dönem: 7,5 Milyon Turist
Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından Antalya’da yılın ilk 6,5 aylık döneminde 7,5 milyon turist ağırlandı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, bölgesel krizler nedeniyle 18 milyon ziyaretçi hedefinin gözden geçirildiğini açıkladı.
Antalya’ya yönelik ziyaretlerde Temmuz ayı başında bir düşüş yaşanmasına rağmen, Kavaloğlu, “Temmuz ve Ağustos aylarına odaklandık. Bu iki ayda toplamda yaklaşık 5,6 milyon turist bekliyoruz. Bu hedefe ulaşırsak, 17 milyon ziyaretçi hedefini aşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
“İklim Şartları Sezonu Kasım Ayına Kadar Uzatabilir”
Kavaloğlu, hava koşullarının elverişli olması durumunda sezonun Kasım ayının sonuna kadar uzayabileceğini belirtti. “Eylül-Ekim aylarında iyi bir geçiş olacağını düşünüyorum. Bu da sezonun Kasım ayının sonuna kadar devam edeceği anlamına geliyor. Bu durumda geçen senenin üzerine çıkacağız ancak 18 milyonluk hedefe ulaşamayacağız” dedi.
“Ortadoğu Gerilimi ve Şehir Otelleri”
Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizlerin etkilerine de değinen Kavaloğlu, “İran-İsrail geriliminin yanı sıra İstanbul, Karadeniz ve Güney Marmara gibi şehir otellerini etkilediğini söyledi. Bölgedeki turist profilinin Türkiye’ye gelmesinde yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
“İç Pazar ve Gurbetçiler: Güçlü Bir Rezerv”
İç pazarın canlılığını vurgulayan Kavaloğlu, yurt dışında yaşayan Türklerin tatil tercihlerinin sektöre olumlu etkiler sunduğunu belirtti. “Avrupa’da yaşayan Türklerin Türkiye’ye, özellikle Antalya’ya olan ilgisi devam ediyor. Kendi vatanlarında tatil yapma isteği çok yüksek. Bu da sektör için büyük bir avantaj” dedi.
“Rusya Önemini Korurken, Polonya Yükselişte”
Pazar sıralamasına değinen Kavaloğlu, “Rusya şu anda hala birinci sırada yer alıyor. Almanya, İngiltere ve Polonya ise onu takip ediyor. Polonya’nın önemini vurgulamak istiyoruz. Ekonomik olarak güçlenmeleri ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle önemli bir pazar haline geldiler. Kazakistan, Hollanda ve Baltık ülkeleri de dikkate değer pazarlar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
“Fiyat Artışına Etki: Sabit Kur Politikası”
Kavaloğlu, uygulanan sabit kur politikasının sektöre etkilerine değinerek, “Gelirlerimiz Euro bazında ama giderlerimiz Türk Lirası bazında. Enflasyon baskısıyla giderler artıyor ancak kurlar yükselmiyor. Bu durum karlılığımızı olumsuz etkiliyor. Avrupa’da refah seviyesinde artış olmadığı için fiyatlarımızı yükseltemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Antalya: Yunanistan’a Karşı Avantajlı Konumda”
Türkiye’nin turizmde rekabetçi konumunu koruması gerektiğinin altını çizen Kavaloğlu, Antalya’nın İspanya, Fransa, Yunanistan ve İtalya gibi rakiplerine göre uygun fiyat avantajları sunduğunu dile getirdi. “Antalya, çok daha uygun koşullarla tatil imkanı sunuyor. Ülke olarak rekabetçi bir yapıya sahip olmamız önemli” dedi. – ANTALYA