AB’den İsrail’e Gazze tepkisi: Ortaklık Anlaşması gözden geçirilecek

AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesine Karar Verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e bakışında Gazze’de yaşananlar bağlamında ciddi değişiklik sinyalleri dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda İsrail’e tepki olarak siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi destek görmemişken, şimdi Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesine karar verildi.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması, ilişkileri geniş yelpazede düzenleyen bir içeriğe sahip. Anlaşmanın ikinci maddesi, ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı temelinde olacağını vurguluyor.

Hollanda’nın, bu maddenin İsrail tarafından ihlal edilip edilmediğinin tespiti için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

  • İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları hakkında neler biliniyor?

İnsani yardıma engel sertleştirdi

AB bakanlarının, ikinci madde temelinde gözden geçirme kararı almaları İsrail’e güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda ülkenin İsrail’e karşı daha sert tavır takınmasında bu ülkenin Gazze’ye insani yardımı engellemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gözden geçirme sürecini başlatacak olan AB Komisyonu, İsrail’in anlaşmanın ilgili maddesini ihlal edip etmediğini analiz edecek ve sonucu üye devletlere iletecek.

  • Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı: İsrail’in kredisi tükeniyor mu?

Bir sonraki aşama ne?

İsrail’in anlaşmanın ikinci maddesini ihlal edip etmediğine ilişkin karar, Brüksel’deki AB Komisyonu’nun belirleyici olacak. İhlal durumunda yaptırım önerisinde bulunabilecek.

Komisyon, İsrail’in ihlalde bulunduğunu tespit ederse anlaşmanın askıya alınması teknik olarak mümkün olacak.

Anlaşmanın siyasi kısmının askıya alınabilmesi için üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Ticari boyuta yönelik askıya alma işlemi için ise nitelikli çoğunluk yeterli olacak.

Geçmişte de AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı olmuştu. Üye ülkeler 13 yıl önce Gazze için İsrail’e karşı önlem almış, 2012’de Ortaklık Konseyi askıya alınmış ve on yıl boyunca askıda kalmıştı. İsrail, AB’nin en önemli ticaret ortağı konumunda.

Related Posts

Almanya’da Müslüman karşıtı olaylar alarmı! Ciddi seviyeye ulaştı

Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakının (CLAIM) hazırladığı rapora göre, ülkede 2024’te Müslüman karşıtı 3 bin 80 vaka kaydedildi. Bunun 2023 verilerine göre yüzde 60 artış anlamına geldiği belirtilen raporda …

Rusya, Kiev’de sivilleri vurdu: 15 ölü

Rusya, Kyiv’de onlarca sivil hedefi vurdu. Dokuz katlı bir apartman yerle bir oldu, en az 15 kişi yaşamını yitirdi. Zelenski saldırıyı “başkentin gördüğü en korkunç yıkım” diye tanımladı. ABD vatandaşı bir kişi de hayatını kaybetti.

Liselerde öğrencilerin cep telefonu kullanması yasaklandı

İtalya’da gelecek eğitim öğretim yılından itibaren lise öğrencilerinin derslerde ve genel olarak okul saatleri içinde cep telefonu kullanmasını yasaklayan bir genelge yayımlandı.

Netanyahu’dan İran’a tehdit! “Tahran’ı boşaltın”

Ayrıntılar geliyor…

CHP’li vekilden AKP’ye ‘Kürecik’ çağrısı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası bir kez daha gündeme gelen Kürecik Radar Üssü’yle ilgili “Bu kalkan Malatya’da İsrail’i korumak için kuruldu. Kuru kınamalar yetmez, eğer samimiyseniz Kürecik’i derhal kapatın” çağrısında bulundu.

MEB’in örnek sorularını çözen öğrenciler, LGS’ de öne geçecek!

LGS 2025’de sınav soruları; akıl yürütme, analitik düşünme, okuduğunu anlama ve bilgi ağırlıklı geldi. Türkçe’ de, çok sayıda çeldirici şık olması ve uzun paragraf soruları adaylara zaman kaybettirdi. Matematik testi, yine zorladı.