AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Promosyon tutarları güncellendi: En yüksek emekli promosyonu hangi bankada?

Emekli promosyon seçenekleri gündemdeki yerini koruyor. Yarışta öne çıkan bankalar, sundukları avantajlarla emekli müşterilere ödemeler yaparak rekabeti hızlandırdı. Kamu ve özel bankalar, promosyon teklifleriyle birlikte birçok ayrıcalığı beraberinde sunuyor. Peki, hangi banka ne kadar promosyon ödüyor? İşte banka banka tam liste…

AB’den Çinli şirketlere ihale kısıtı

Avrupa Birliği, Çin’in AB’li firmalara yönelik kısıtlamalarına karşılık olarak, 5 milyon euroyu aşan tıbbi cihaz ihalelerinde Çinli şirketleri dışlama kararı aldı.

Konut fiyatlarındaki artış tarihi zirvesini gördü: İstanbul zirveyi kaptırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs 2025 konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,3 oranında artmış, reel olarak ise yüzde 2,3 oranında azalmıştır. Açıklanan verilerin ardından konut fiyatlarındaki artış enflasyonu geçti. En fazla konut satışı Ankara’ya oldu.

Ticaret savaşı sil baştan! Kanada’dan ABD’ye ek vergi sinyali!

Küresel tarife savaşlarının kızıştığı bir dönemde Kanada, çelik ve alüminyum ithalatındaki arz fazlasına karşı harekete geçti. Başbakan Mark Carney, ABD’ye yönelik yüzde 25’lik vergide artış olabileceğini açıkladı.

ING tarih verdi: Dolar 47 TL olacak!

Uluslararası finans kuruluşu ING, Haziran ayı döviz piyasası raporunda Türk lirasına yönelik beklentilerini güncelledi. Raporda, TL’nin önümüzdeki aylarda kademeli olarak değer kaybetmeye devam edeceği öngörülürken, 1 yıl sonra doların 47 TL’ye …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?