İstanbul için ‘korkunç’ senaryo! Deprem uzmanı büyüklük verdi: Riskli ilçeleri sıraladı

Prof. Dr. Cenk Yaltırak: İstanbul’da Beklenen Büyük Depremin Maksimum Boyutu 7.8 Olacak

Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) Grubu’nda yer alan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

‘Felaket Tellallığı Değil, Bilimsel Tahmin’

Prof. Dr. Yaltırak, T24’ten Cansu Çamlıbel’e verdiği röportajda, 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından büyük depremi etkileyip etkilemediğini anlamak için artçı depremlerin bitmesi gerektiğini belirtti. “Depremin hemen ardından bu konuda yorum yapmak bilimsel değildir” diyen Prof. Dr. Yaltırak, beklenen büyük depremin en fazla 7.8 büyüklüğünde olacağını ve bunun bilimsel bir tahmin olduğunu vurguladı.

İstanbul’da deprem riski en yüksek ve en düşük olan ilçeleri de açıklayan Prof. Dr. Yaltırak, “Deprem her yeri aynı şekilde etkilemez, örneğin Maslak’taki binalar yıkıldığında İstanbul’un genelinde ciddi bir yıkım olmaz. Böyle bir depremi tetikleyecek bir fay hattı bulunmuyor” dedi.

‘Beklenen Deprem Maksimum 7.8 Büyüklüğünde Olacak’

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul’da beklenen depremin en fazla 7.8 büyüklüğünde olabileceğini ve tarihsel verilere dayanarak bu tahminde bulundu. “İstanbul’daki mevcut binaların çoğunun 7.8 büyüklüğündeki bir depremi dayanamayacak düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Yaltırak, bu nedenle özellikle belirli ilçelerdeki binalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Depremin Etkisini Anlamak İçin Artçı Depremlerin Bitmesi Gerekir’

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin büyük depremi etkileyip etkilemediği hakkında konuşan Prof. Dr. Yaltırak, ana fay hattına yakın olan birçok fay hattının etkilendiğini ancak genel büyük depremi etkilemediğini ifade etti. “Stresin boşalmadığı bir ana fay hattı var, bu da beklenen büyük depremi değiştirmez” diyen Yaltırak, olası bir depremin etkisini anlamak için artçı depremlerin durması gerektiğini belirtti.

Hangi İlçelerin Zemini Daha Sağlam?

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerin zeminlerinin sağlam olduğunu ve 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmesi durumunda büyük bir yıkım olmayacağını dile getirdi. Ayrıca, Fatih’e, Zeytinburnu’na, Haliç’in kıyılarına, İstanbul’un vadilerine, Kağıthane’ye, Kasımpaşa’ya, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de daha fazla zarar oluşabileceğini aktaran Yaltırak, bu ilçelerdeki binalara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Almanya’da hükümet kuruldu

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Marcus Söder, “Almanya için sorumluluk” başlıklı 144 sayfalık koalisyon sözleşmesini imzalayarak, yeni hükümeti kurdu.

Belgesel yayınlandı: Putin’in 25 yılı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 25 yıllık iktidarı dönemindeki önemli olayların ve Kremlin Sarayı’nda yaşadığı daireden görüntülerin yer aldığı bir belgesel yayımlandı.

Sinemada Trump hamlesi: Vergi ile tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliğine yabancı ülkelerde üretilen ve ülkeye gelen tüm filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulama sürecini başlatma yetkisi verdiğini bildirdi.

Suriye’de flaş gelişme: Silah bırakmaya başladı

Suriye’nin başkenti Şam’da Dürzilerin önde gelenleri ile hükümet yetkilileri arasında varılan anlaşma kapsamında silahlı gruplar, ağır silahlarını İçişleri Bakanlığına teslim etmeye başladı.

İsrail’in Gazze’ye yeni saldırı! 20 Filistinli yaşamını yitirdi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine gece saatlerinden bu yana düzenlediği geniş çaplı saldırılarda 20 Filistinli hayatını kaybetti. Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin kuzeybatısındaki el-Kerame …

6 suç örgütüne operasyon: 43 tutuklama

İçişleri Bakanı, 4 ilde 6 suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 43 kişi tutuklandığını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir