Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Merkez Bankası’nda 19 Mart’tan sonra bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 4 Temmuz haftasına ilişkin haftalık para ve banka istatistikleri, döviz rezervlerinde son üç ayın zirvesine ulaşıldığını ortaya koydu. REZERVLER ARTTI Söz konusu haftada TCMB’nin döviz rezervleri 8 …

Zara ve D&P’nin ürünleri yasaklandı: Toplatma kararı çıktı

Ticaret Bakanlığı, denetimleri kapsamında güvensiz ürünler listesine yeni eklemeler yaptı. Son denetimlerde iki markanın oda kokuları sağlıksız bulundu. Bakanlı sağlıksız bulduğu bu ürünler yasakladı ve toplatılmasına karar verdi. Yeni listede Zara …

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …