Gökyüzüne kızılötesi kamera yerleştirip uzaylı arayacaklar

Yeni Geliştirilen Kamera Sistemi Uzayda Gezegen Dışı Varlıkları Arayacak

Harvard Üniversitesi’nden Laura Domine liderliğinde geliştirilen yeni kamera sistemi, Galileo Projesi, Whitin Gözlemevi, Scientific Coalition for UAP Studies ve Atlas Lens Co. gibi birçok kurumdan bilim insanlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu heyecan verici proje, son olarak 2025 Mart ayında Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’nda (LPSC) duyuruldu.

Kameranın adı ‘Dalek’, Doctor Who dizisindeki ikonik makine karakterine ithafen verildi. NASA’nın 2023’te yayınladığı önerilere dayanarak tasarlanan bu kamera, milisaniyelik ölçeklerde ayarlanabilen, çoklu sensörlerle donatılmış bir sistemdir. Görüntü, renk, hareket, ses ve diğer özellikleri eş zamanlı olarak algılayabilir.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Avi Loeb, Galileo Projesi lideri olarak sistemin detaylarını paylaştı. Harvard, Pennsylvania ve Nevada’da bulunan üç gözlemevi, kızılötesi, optik, radyo ve ses dalga bantlarında gökyüzünü sürekli tarayarak veri topluyor. Bu gözlemevlerinde bugüne kadar toplamda 1 milyon nesne gözlemlendi.

Bu büyük veri havuzu, yapay zeka destekli sistemlerle analiz ediliyor. YOLO (You Only Look Once) modeli nesne tespiti için kullanılırken, SORT (Simple Online and Realtime Tracking) algoritması hareket izleme işlemlerini yürütüyor. Sistem, uçak, kuş, uydu gibi bilinen nesneleri tanıyabilmekte ve anomali gösterenleri ayırt edebilmektedir.

İlk beş ayda yarım milyondan fazla nesne incelendi ve bunlardan yaklaşık 80 bini sıra dışı hareketler sergiledi. 144 nesne hala açıklanamıyor ve hakkında yeterli veri olmaması sebebiyle kesin bir yorum yapılamıyor.

Prof. Loeb, çok noktalı algılama metodlarını kullanarak nesnelerin hız ve ivmelerini daha doğru bir şekilde ölçmeyi hedeflediğini belirtti. Böylece normal nesnelerden farklı davranışlar sergileyen potansiyel teknolojik varlıkları daha kolay belirleyebilecekler.

Galileo Projesi’nin amacı, insan yapımı olmayan ve teknolojik izler taşıyan nesneleri bulmak. Profesör Loeb, “Eğer sadece bir tanesi bile insan yapımının ötesinde bir yetenek sergilerse, bu bilim tarihinin en büyük keşfi olabilir” dedi.

Related Posts

YouTube, 20. yılını yeni özelliklerle kutluyor

YouTube’a ilk videonun yüklenmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Şirket, bu günü anmak için yeni özellikler ve istatistikler duyurdu. Ayrıca, bir dizi gizli ve az bilinen özellikler hakkında hatırlatmalarda bulundu. Youtube’un Kıdemli Ürün Müdürü …

LG, yeni UltraGear oyuncu monitörlerini duyurdu!

LG, oyun odaklı UltraGear OLED monitör serisine iki yeni model daha ekledi. 45GX90SA ve 39GX90SA adını taşıyan monitörler; yüksek yenileme hızı, düşük tepki süresi ve ultra geniş kavisli ekran tasarımıyla dikkat çekiyor. Her iki model de, 21:9 …

Samsung, 7 yıl güncelleme garantili Mini LED modelini duyurdu!

Samsung, Quantum Dot Mini LED teknolojisine sahip yeni akıllı televizyonu X8F’i tanıttı. Çin pazarına özel olarak geliştirilen model; DeepSeek-R1 entegrasyonu, tamamen reklamsız kullanıcı deneyimi ve 7 yıl yazılım güncelleme garantisi gibi …

Sony Xperia 1 VII için geri sayım: Kanlı canlı görüntülendi!

Sony, bir süredir üzerine çalıştığı Xperia 1 VII için geri sayıma geçti. Akıllı telefonla ilgili bugüne dek ortaya çıkan raporlar amiral gemisi düzeyinde bir performans sunacağı yönünde. Son gelişmeler ise ürünün canlı görüntüsünü gözler önüne …

Nintendo Switch 2’de stok sıkıntısı yaşanabilir!

Nintendo’nun yeni nesil oyun konsolu Switch 2, daha piyasaya sürülmeden rekor düzeyde talep gördü. Özellikle Japonya’daki yoğun ilgi, global çapta bir stok krizi ihtimalini gündeme getirdi. Sadece Japonya’da çevrim içi ön talep başvuruları, şimdiden …

“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Çinli taykonotları taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir