Bosna Hersek Mahkemesi, Dodik’in yakalanması için Interpol’e başvurdu

Mahkeme, haklarında daha önce “anayasal düzeni tehdit etmek” gerekçesiyle yurt içi yakalama emri çıkartılan Bosnalı Sırp lider Dodik ve RS Ulusal Meclis (NSRS) Başkanı Nenad Stevandic’in sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Dodik ve Stevandic’in yurt içi yakalama emri bulunmasına rağmen Bosna Hersek kara sınırından Sırbistan’a geçtikleri belirtilerek “Gözaltı kararının ardından yurt içi yakalama emri bulunan Dodik önce Sırbistan’a gitti ve şu anda İsrail’de bulunuyor. Stevandic ise sorunsuz bir şekilde Sırbistan’a gidip gelebildi.” denildi.

Dodik ve Stevandic’in hukuka aykırı davranışları nedeniyle mahkemenin bu iki isim için uluslararası yakalama emri çıkartılmasına ilişkin Interpol’e başvurduğuna işaret edilen açıklamada, neticelenmesi için Interpol’den karar çıkması gerektiği kaydedildi.

BOSNA HERSEK’TEKİ SİYASİ GERGİNLİK

Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik hakkında “Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı” gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti.

Mahkeme kararının hemen ardından NSRS, devlet kurumları olan Bosna Hersek Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi (VSTV), Bosna Hersek Savcılığı, Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansının (SIPA) RS entitesindeki faaliyetlerini yasaklamıştı.

Ulusal medyada Dodik ve NSRS’den gelen kararlar “darbe” olarak nitelenirken Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi söz konusu kararları iptal etmişti.

Dodik tüm uyarılara rağmen ayrılıkçı adımlarına devam ederek NSRS’de sözde yeni bir anayasanın görüşüleceğini belirtmiş, bu yeni düzenlemede “RS’nin kendi kaderini tayin etme hakkı” ve “RS Ordusu kurulması” gibi “ayrılıkçı” maddelerin bulunduğu ifade edilmişti.

Bosna Hersek Savcılığı ise “anayasal düzeni tehdit etmek” suçlamasıyla Dodik, Stevandic ve RS Başbakanı Radovan Viskovic hakkında gözaltı kararı vermişti. Gözaltı kararına uymayan bu isimler için en son yurt içi yakalama emri çıkartılmıştı.

Related Posts

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.

Öğrenci sprey ile kabusu yaşattı!

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun doğusunda böcek ilacına maruz kalan 17 lise öğrencisi ve 1 okul görevlisi hastaneye kaldırıldı. Kyoda ajansının haberine göre Kanagawa eyaletindeki Sagami-Kayakan Lisesi’nde bir öğrenci, teneffüste koridora böcek ilacı …

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile bir araya geldi: Eurofighter için çalışmalar sürüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile Bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdi. Fidan ve Lammy, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fidan, küresel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki iş birliğine ilişkin açıklamalar yaptı.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

Binalar için büyük değişim bugün başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklikler, 30 Haziran 2025 itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de 25 Nisan’da yayımlanan tebliğ, binaların enerji performansını artırmayı ve Türkiye’nin enerji ithalatını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.